Herttoniemen nuorisotyöyksikön Labra-nuortenryhmän teos Pieniä maailmoja on hyväksytty mukaan YK-liiton Agenda – Art 2030 näyttelyyn.

Labra-ryhmän nuoret Laura Ylinen, Kide Rinne, Yö Heinänen, Valo Melvas, Tuvia Kaipainen ja Essi Saarikoski ovat ideoineet näyttelyyn kahvilakonseptin, joka tulee sisältämään ainakin teatteria, valo- ja äänitaidetta sekä hävikkiruokaa. Pieniä maailmoja- statuskahvila tarjoaa kokijalle hetkiä, kohtaamisia ja sattumia hävikkiruoka-aterian lomassa. Teokseen astuessaan kokija saa itselleen sattumanvaraisen statuksen – vähätuloinen, keskituloinen tai hyvätuloinen, joka määrittää hänen kokemustaan kahvilassa.

Ryhmä kertoo inspiroituneensa toinen toistensa erilaista taustoita ja yhteisistä keskusteluista. Teoksen kantavaksi teemaksi valikoitui ryhmän keskustelujen pohjalta eriarvoisuus. Teoksen konsepti puolestaan muotoutui ryhmän omien osaamisalueiden kautta kohti niitä kiinnostuksen kohteita ja taitoja, joista ryhmäläiset haluaisivat oppia lisää.

Ryhmän on työstänyt teosta keskustelemalla. Koronatilanne on tuonut omia haasteitaan, kun fyysinen kokoontuminen on muuttunut videopuheluiksi ja yhdessä tekeminen on viivästynyt. Ryhmän toiveissa onkin nyt päästä viimeistään kesällä kokoontumaan yhteisiin työpajoihin työstämään nuoriso-ohjaajien kanssa teoksen eri osa-alueita eteenpäin ja tutkimaan, mikä on kutakin ryhmäläistä kiinnostava työmuoto.

“On ollut upeaa olla mukana Labra-projektissa, jossa kulttuurinen nuorisotyö, nuorten osallisuus ja ympäristökasvatus kohtaavat. Pieniä maailmoja -teos on paitsi tekijöidensä näköinen, keskusteleva ja tiedostava, se myös kuvastaa tätä yhdessä kuljettua matkaa.” sanoo Herttoniemen nuorisotyöyksikön nuoriso-ohjaaja Päivi Manninen.

Ryhmä on tiivis, sillä lähes samalla kokoonpanolla on tehty erilaisia taideprojekteja jo muutaman vuoden ajan. Ryhmän yhtenä tavoitteena on saada Herttoniemen-Roihuvuoren alueelle kahvilamainen demokraattinen ja vapaa taiteen tekemisen tila nuorten käyttöön. Nuoret ovat työstäneet konseptia toteuttamalla pop up -ekokahviloita ja esitystaidetta alueen tapahtumissa ja tavoitteena on saada RuutiBudjetista vuonna 2018 noussut hanke maaliin. Tilalle on muodostunut jo nimi, Labra, joka kuvastaa koko prosessia, jossa tutkitaan, olla luomassa jotakin uutta ja omannäköistä, mutta myös muiden käyttöön ja yhteiseksi iloksi. Nuorten tukena tällä matkalla ovat olleet Herttoniemen nuorisotyöyksikön kulttuurityöryhmän nuoriso-ohjaajat, kukin omalla kulmallaan.

Syksyllä ryhmä teki opintomatkan kulttuurikeskus Kraftwerketiin Kööpenhaminassa. Matka antoi ryhmäytymisen lisäksi paljon inspiraatiota, erityisesti visuaalisen suunnittelun osalta. Ryhmäläiset kertovat, että matka herätti myös huomaamaan, kuinka Suomessa ja pääkaupunkiseudulla on nuorille paljon maksutonta tekemistä ja hyvät mahdollisuudet päästä toteuttamaan itseään. Ryhmä toteutti tammikuussa 2020 Lux Helsinki tapahtumaan valo- ja äänitaideteoksen Herttoniemenrannan nuorisotalolle. Valo- ja äänitaidetta on siis tarkoitus työstää myös Pieniä maailmoja -teokseen.

Pieniä maailmoja on yksi 17 teoksesta, jotka on hyväksytty Agenda – Art 2030 -teossarjaan. Muita mukaan hyväksyttyjä tekijöitä ovat mm. sarjakuvataiteilija Katja Tukiainen ja stand up -koomikko-kirjailija Iikka Kivi. Teokset esitetään Töölönlahden ympäristössä Helsingissä 19.-25.10.2020. Esityspaikkoja ovat mm. Kansallismuseo, Hakasalmen huvila, Finlandia-talo, Talvipuutarha ja Keskustakirjasto Oodi.

Kuvassa Labra-ryhmän Lux Helsinki 2020 -tapahtumaan toteuttama valoteos.

Kati

Author Kati

More posts by Kati
n/a